Volgens de voorzitter van de Nederlandse Politiebond is het door de quarantainemaatregelen is zo rustig op straat dat afrekeningen in het criminele circuit worden uitgesteld.
Criminelen zijn op zoek naar andere manieren om geld te verdienen, bijvoorbeeld via drugs per post.
Ook is er minder contant geld in omloop, en daar zijn criminelen juist dol op. Daardoor neemt de kans toe op berovingen en overvallen thuis.
Er is informatie dat afrekeningen in het criminele circuit worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. Dat komt doordat straten nu leger zijn, en bijvoorbeeld een politiehelikopter een vluchtauto makkelijker opmerkt.
“De pakkans is nu groter”, zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs in De Telegraaf.
Volgens Struijs speelt de georganiseerde misdaad momenteel razendsnel in op de crisis met coronagerelateerde cybercriminaliteit, fraude en de productie van namaakproducten.
“Criminelen zijn ontzettend creatief. Kijk naar de drugsverkoop. Door de gesloten horeca en afgeschafte evenementen is een deel van de afzetmarkt weg. Wat je nu ziet, is een toename van drugs per post”, aldus de voorzitter van de Nederlandse Politiebond.
Rem op de opsporing
Op de opsporing zit nu een rem, zegt Struijs: alleen hoog noodzakelijke onderzoeken gaan door. Wel krijgt coronacriminaliteit prioriteit.
Onderzoeken naar bijvoorbeeld georganiseerde criminaliteit met een buitenlandse component lopen vertraging op of worden uitgesteld. Door de beschermende maatregelen is het bijvoorbeeld de interceptie van een drugstransport, aanhouding van een crimineel waarbij meerdere landen betrokken zijn of het horen van getuigen in het buitenland nu een stuk lastiger.
"Vanuit de afdeling 'intelligence' hoor ik dat met ongeveer tachtig procent van de informatie die nu bij de politie binnenkomt, niets gedaan kan worden", aldus Struijs.
Kans op berovingen neemt toe
De voorzitter van de Nederlandse Politiebond vindt het moeilijk iets te zeggen over de effecten op langere termijn. "De recherche moet nu razendsnel omschakelen naar de aanpak van nieuwe vormen van criminaliteit, om na de coronacrisis weer terug te schakelen."
Daarbij maakt hij zich zorgen over het feit dat er nu minder contant geld in omloop is. "Criminelen willen graag cash en worden wanhopig. De kans is groot op meer berovingen en overvallen thuis. Meer kans ook op gebruik van meer geweld."
Lees meer over het coronavirus:
- Coronavirus of gewoon de griep? Deze 3 symptomen komen vaak voor bij Covid-19
- 5 dingen die kunnen veranderen op de huizenmarkt door het coronavirus
- Je smartphone is een verzamelplek voor bacteriën – zo maak je ‘m schoon
- 11 belangrijke vragen over het coronavirus die nog niet zijn beantwoord
- Kunnen genezen patiënten van Covid-19 straks weer aan het werk met een ‘immuniteitspaspoort’?
- 12 alternatieven voor handen schudden, van de elleboogstoot tot de Wuhan-shake